Adri's homepage

   
     

 

Home

NK Makkum


Zaterdag 10 oktober

De NK en het Surf festival waren beiden op Makkum dit weekeinde. Het weer werkte niet echt mee, maar toch was het erg druk met vooral duitse surfliefhebbers. Bijna alle merken hadden de nieuwste spullen gepresenteerd. Voor de wedstrijd was er geen twijvel, variabele wind. De broertjes van den Berg openden het Festival en presenteerden een nieuwe full carbon tandem.


foto's: Lieuwe Faber en Erna Driessen


 

 

 

Zondag 11 oktober

De windverwachting was een toenemende wind uit West, later NW 6. Mooi voor een leuke slalom. De wind vrij laat op de dag toenemen, dus iedereen stond al om 11:00 klaar met de hele quiver opgetuigd en wel. De organisatie was ook op tijd met de boeien en iedereen stond op scherp.

Toen de wind eenmaal wat toenam begonnen de problemen; de baan lag in heel ondiep water en honderden recreanten waren opeens door de baan aan het varen. Toen de baan goed lag konden we starten. Al snel bleek dat het eerste rak wel erg ruim lag en door de korte lengte (een meter of 80) was het een drukte van belang tijdens de eerste gijp.
In de startboot ging men voortvarend van start en met een hoog tempo werden de heats afgewerkt. Sommige deelnemers waren te laat voor de start, maar dat was over het algemeen doordat ze te laat het water op waren gegaan. De snelheid van de starter sloeg echter wel wat door toen de halve finales gestart werden. Voor het gemak werd de aangekondigde pauze overgslagen, de verkeerde heat borden gebruikt en bij een valse start werden de ogen even dichtgeknepen. Uiteindelijk bleven er tien deelnemers over voor de finale, waaronder Josh Angulo (13e PWA slalom) en Vincent Langer.

Vlak voor de finale kwam er een dikke wind opzetten, en stond iedereen te trekken aan zijn grote zeil. Ik kon mijn board bijna niet op het water houden en ging in slakken tempo de baan over. Toch kon ik mezelf nog opwerken naar een vierde plaats, daar was ik nog best tevreden mee. De laatste twee rakken was ik in gevecht met Adriaan, maar die ging op de rechte stukken bijna twee keer zo snel. Ik werd achter Adriaan vierde, met Vincent en Josh op de eerste en tweede plek.

Er was nog al wat consternatie over de heat borden en de (valse) starts, met deze discussie werd kostbare tijd verspeeld. Uiteindelijk gingen we voor een tweede eliminatie, met een prima windje van een knoop of 18. De baan was nog hetzelfde, maar de wind was gedraaid dus hadden veel deelnemers moeite met de hoogte die gelopen moest worden. Toen werd, in mijn ogen, de slechtste beslissing van het weekeinde genomen en alles afgelast. Tijdgebrek was de reden, maar een tweede uitslag had een veel beter gevoel gegeven.

Richard Konstapel had in de eerste slalom buiten zijn schuld in een andere heat gestart met als gevolg dat hij 1 punt (als winnaar) toegewezen kreeg. Dat daarmee Vincent en Josh een plaats opschoven werd met ongeloof aanschouwd tijdens de prijsuitreiking. Zij zullen een slechte indruk hebben gekregen van het Nederlandse circuit.

Uiteindelijk had het allemaal niet veel invloed op de terechte kampioenen 2009: Dennis Littel en Teade de Jong (jeugd)

De dames waren dit keer met 9, dat aantal is al jaren niet gehaald tijdens een NK. Femke vd Falk bleef de zusjes de Geus voor en werd netjes eerste met totaal 4 slalom races voor de dames.De overall uitslag voor 2009:

Formula
1/ Dennis Littel
2/ Adri Keet
3/ Dirk Doppenberg

Slalom
1/ Dennis Littel
2/ Adriaan van Rijsselbergen
3/ Adri Keet

Uitslagen Slalom 2009>
Uitslagen Formula 2009 >

Verslag Theade>
Verslag Jordy>
Verslag Cobus>
Officiële site NK>
Nextup: Samenvatting 2009>

 
   
           
     
     
     
     
     
  .....         ......