Adri's homepage

   
     

 

Home

Worlds Masters and Youth 2009 Cadiz

Uitslagen masters>
Uitslagen jeugd>


Ik heb maanden volgehouden dat een master kampioenschap niets voor mij was. Het was dan ook niet in me opgekomen om naar Cadiz af te reizen. In een chat bericht overtuigde Dennis me ervan dat ik een goede kans had om wereldkampioen te worden. Op woensdag besloot ik te gaan en donderdag ochtend zat ik in het vliegtuig. De eerste nacht mocht ik op de bank slapen bij de familie de Jong, waarna ik een hotel ging zoeken. Alle hollanders zaten echter op de camping, en dat was dan ook de gezelligste plek. De familie van Zelst bood me een slaapplaats aan voor de hele week. Super!

Helaas hadden ze bij Veuling, een Spaanse low budget airline, mijn spullen niet ingeladen. Dagenlang moest ik wachten en pas de avond voor de wedstrijd op maandag kon ik ze ophalen. Erg jammer dat de voorbereiding niet super was.

Maandag stond er een dikke 16 knopen aanlandig met leuke golven. In de eerste race ging ik helemaal niet zo slecht, ik wist me ophoog te werken naar een 3e plaats vlak achter AUT 30 en EST 202. Helaas bleek achteraf dat ik vals was. Op de foto’s die ik dagen later bekeek lijkt het er echter op dat ze een andere North in het vizier hadden.

De tweede race dacht ik met de rest over stuurboord te starten. De rechterkant was namelijk veel gunstiger. Nu was stuurboord niet mijn beste kant en ik werd daarom al snel opgeslokt in het veld en finishte zeer matig op een 7e plaats.

De derde race had ik eindelijk een prima start en ik lag 1e. Toen Markus (AUT30) achter me viel in de downwind had ik alle ruimte en lag ver voorop. In de tweede upwind voelde ik dat ik matig liep en besloot toen heel dom om alvast te tacken naar de bovenboei. Martin (EST202) maakte hier dankbaar gebruik van en haalde me eenvoudig in. Ik denk dat er onbewust toch een soort druk was die me tot deze domme actie deed besluiten…

Inpakken en naar de camping fietsen. Omdat de locatie onbereikbaar was met de auto en lopen te ver was, was een fiets wel nuttig. Ik kwam pas tegen 10-en op de camping na een vermoeiende dag. Gelukkig mocht ik nog mee eten met de familie van Zelst en direct daarna naar bed toe.

Dinsdag was de wind een stuk minder, maar er waren nog wel wat golven. De 4e race liep helemaal niet en een 4e plek was het resultaat.

De 5de daarin tegen liep weer heel lekker en ik kon strijden om de eerste plaats. Deze strijd resulteerde in een tweede plaats.

De 6e race had ik een perfecte bakboord start en ging met Christopher Waerzeggers helemaal naar links. Christopher liep over bakboord zeer goed, ik hoorde later met een vinnetje van Dirk. Ik was deze race als eerst bij de boei, maar Fernando (de Spaanse heren voeren in ons veld mee) ging als eerste de downwind in. Downwind liep ik niet super, ik plakte een beetje aan het water. Fernando wist me voor te blijven met een 11.0. Bij de onderboei kwam ik niet helemaal goed uit en liet mezelf onder Fernando lopen. Het duurde echter bijna 200 meter voordat ik hem voorbij was en echt hoogte kon gaan lopen. Toen ik eindelijk kon tacken, bleek dat we al te ver waren en Martin ons al te pakken had.

Woensdag stond er een knoop of 10, soms zakte de wind helemaal in. In race 7 had ik een droomstart maar werden we teruggeroepen. Tijdens de tweede start was ik iets verder de lijn op gevaren en was niet superscherp weg, maar normaal gesproken zou ik die start als goed bestempelen . EST202 zat wat meer bij de boot en zat daarmee meteen voor me. Ook Markus zat toen nog voor me. Bij de gate koos ik voor de andere (rechter) kant hoewel die slechter leek vanwege de mindere wind daar. Ik had daar echter wel vrije wind en kwam terug op de 2e plaats.

Tijdens de start van de 8ste race kwam ik vlak voor het startschot ik in een hele rare golf van iemand terecht en stuurde mij board richting downwind ipv up… Ik voer me al met al toch snel vrij, maar die Martin heeft niet veel ruimte nodig. Helaas kon ik nergens iets extras geven om hem te passeren. Weer 2e.

Al met al was een tweede plaats het maximaal haarbare en daar ben ik dan ook tevreden mee.

Pieter had bij de masters wat moeite zijn trim te vinden. Toen zijn lichtweer vin 10 meter voor de finish brak was hij voor de laatste dagen eigenlijk kansloos. Hij ging aan de slag met zijn highwind vin, proberen een lichtweer setting te vinden. De laatste races lukte het hem toch nog twee goede resultaten neer te zetten.

Bij de jeugd was het Theade die een goede kans op een titel maakte. Het is zijn laatste jaar als jeugd en ging heel gemotiveerd van start. Tijdens de eerste dag had Theade het moeilijk, zijn concurrenten deden het erg goed met harde wind. Toen de wind tijdens de tweede en derde dag een stuk minder was liet hij zien dat hij iedereen met afstand deze omstandigheden de baas is. Gemiddeld over de 3 dagen ontstond er een bizarre gelijke stand om de eerste plaats. Tijdens de laatste dagen zijn er nog een aantal starts gedaan, maar steeds was de wind te weinig om de race af te maken. De tweede plaats voor Theade is wat zuur, maar hij heeft laten zien dat hij geen 1 dags vlieg is. We verwachten Theade binnen twee jaar dan ook voorin bij de senioren.

Bij de jeugd waren ook nog Kai en Tomas actief. Kai had wat moeite in het vrij sterke veld. In Nederland is het niveau verschil enorm groot, waarbij er slechts een man of 20 scherp start. Tijdens dit WK starten er echter een man of 40, waarvan ruim de helft precies het niveau van Kai had. Als je dan ook nog eens heel gemiddeld hoogte loopt zak je al snel onder je concurrenten. Dan is het zaak een goede start te maken en direct vrije wind te zoeken. Na een dipje in zijn prestaties lukte het Kai toch een keer in de top 5 bij de bovenboei te komen.

Tomas kwam er wat bekaaid vanaf; hij viel met zijn 16 jaar in de juniorklasse. Hij mocht zich niet inschrijven voor de officiële jeugdklasse tot 18. Dit betekende dat hij slechts met 10 meter mocht starten. Dat is een groot nadeel als je 80 kg weegt. Tomas heeft in ieder geval laten zien dat hij veel potentie heeft, hij heeft zich met weinig moeite staande te houden in het internationale geweld. Met zijn super positieve instelling een aanwinst voor Nederland surfland.

De prijsuitreiking was erg gezellig en zelfs Teade ging nog eens proberen of hij nu wel of geen bier lustte... We hebben erg gelachen en de hapjes en drankjes waren super verzorgd!Het was de eerste keer dat ik aan een evenement als dit meedoe en het viel me niet tegen. Behalve dat de locatie te ver buiten het stadje (Puerto de Santa Maria) lag, was het een prima evenement. Dat smaakt naar meer.


 

Uitslagen>
Verslag Theade>

Officiële site WK
Verslag Formulawindsurfing,com

   
           
     
     
     
     
     
  .....         ......