Adri's homepage

   
     

 

Home

Persoonlijke blik op 2009

Zaterdag 10 oktober

Voor mijzelf was het een bijzonder jaar in veel opzichten. In september 2008 begon ik met revalideren van een hernia operatie met een optimistische doelstelling; deelname aan een WK Formula en aansluiting vinden bij de top 20. Mijn laatste internationale evenement was een EK in 2005, waar ik 37e werd…

De eerste test in Monnickendam (oktober08) was een flinke tegenvaller. Op mijn thuiswater kon ik niet meekomen en mijn rug gaf al snel aan dat het meedoen niet verstandig was. De wintertraining ging erg voorspoedig en afgezien van mijn linkerkuitspier begon ik fit aan het seizoen.

Het was een seizoen met de terugkeer van slalom met als hoogtepunt het WK op Texel. Slalom stond niet op mijn lijst met prioriteiten, maar een echte wedstrijd op zee mag je natuurlijk niet missen. Mijn 8e plaats op Texel was best goed vond ik zelf. De prestaties van Jacques bewonderde ik met lichte jaloezie; Er was een tijd dat Jacques en ik op elk vlak aan elkaar gewaagd waren, maar hier was het duidelijk wie de snelste was.

In juni besloot ik nog even snel een weekje naar het WK masters af te reizen. Tevreden met een tweede plaats omdat Martin Ervin op dat moment duidelijk een maatje te groot was. Helaas had dit WK niet het gewenste effect; na terugkeer sukkelde ik met een lichte griep de zomer door. Trainen lukte slechts af en toe en begin september was ik niet veel opgeschoten.

Mijn resultaat tijdens het WK in Santa Pola was objectief gezien prima met een 25e plaats. Toch had ik even het gevoel dat het WK mislukt was. Achteraf gezien waren mijn verwachtingen te hoog. Ik had een langdurige training nooit zo serieus aangepakt en blijkbaar wordt bij elk sportschool bezoek ongemerkt de verwachting bijgesteld. Als ik nu terugkijk op 2009 kan ik niet anders dan tevreden zijn:

NK formula 2e
NK slalom 3e
WK slalom 8e
WK masters 2e
WK formula 25e


Wat het materiaal van 2009 betreft was de combinatie North en F2 niet zo gek. Vooral in de slalom liep het allemaal zonder problemen. Met een WARP 7.0 en 8.0 kon ik met alle slalom wedstrijden goed meekomen. Heerlijk dat twee zeilen het hele bereik afdekken. Ik had de beschikking over een SX 68 en een SX77 en dat bleek voldoende voor de slalom. De trend is echter groter, en denk dan ook aan een groter board voor volgend jaar.

In de formula bewees de FX-Z al snel een echte lichtweer kampioen te zijn, de enorme breedte achterin maakt het makkelijk hoogte te lopen. Het board heeft graag veel lift van de vin en dat is dan ook meteen het grootste probleem; hoe kom je aan een goede vin met veel lift? Omdat goede vinnen flink duur zijn bestelde ik er slechts één, een Kashy 78XS-8-4.0. Dit was een perfecte keuze. Met de 12.0 Warp heb ik in het begin wat problemen gehad, het zeil is minder stabiel dan de oudere Warps. Wel was het low-end beter, maar we hadden vooral veel races met 12-18 knopen. In de loop van het jaar bleek dat met voldoende downhall het toch een lekker zeil was. De 11.0 kreeg ik niet lekker getrimd, vooral omdat het zeil niet high-wind georiënteerd was. Een probleem dat veel fabrikanten hebben, de 11 wordt als lichtweer zeil ontworpen en 25+ knopen blijkt dan wat veel.

Voor 2010 hoop ik dat we nog voldoende wedstrijden in nederland krijgen. Het gebrek aan vrijwilligers zou wel eens kunnen resulteren in een lege kalender, vooral wat formula betreft. Gelukkig zal er op Texel een leuk evenement plaatsvinden zodat we even lekker kunnen uitwaaien op zee.

Nextup: Kalender 2010>

   
           
     
     
     
     
     
  .....         ......