Adri's homepage

   
     

 

Home

NK Grevelingen 2009

Uitslagen>

Zoals elk jaar voldoende wind op de Greef tijdens de eerste wedstrijd van 2009. Voor mij persoonlijk een hoogtepunt, het zou de eerste echte test zijn na mijn rug operatie vorig jaar juni.

Natuurlijk had ik al eerder gevaren en mijn rug getest, maar een echte wedstrijd is altijd net even zwaarder. Ik mag zeker niet ontevreden zijn met het resultaat; fysiek kon ik het goed aan en behalve wat reactie achteraf geen rugklachten.

Op zaterdag zakte de wind tijdens de eerste race helemaal weg en moest deze helaas afgebroken worden. Erg jammer, ik ging net zo lekker! Ik was als eerste om de bovenboei, en downwind was mijn snelheid ook goed. Toch haalde Dennis me nog in, ik schrijf het maar toe aan een winddraaiing. In de tweede upwind ging ik flink de fout in door vroeg naar links te tacken terwijl ik had kunnen weten dat rechts beter was. Nouja, afgebroken, dus hij telt niet mee.

Zondag was er tijdens race 1 een lekker windje, een knoop of 14. Mijn start was wel scherp, maar ik was te ver naar de pin-end gevaren. Hierdoor kon Dennis met zijn hoge snelheid (en gelukkig minder hoogte) over me heen komen en moest ik tacken. Geen ramp, even gas geven en inhalen. Maar de wind nam flink toe en ik kreeg steeds meer last van mijn lichtweer settings. Een 4e plek was dan ook het maximaal haalbare.

Toen de wind zo toenam was het natuurlijk mogelijk om te slalommen. Dit jaar is het zo dat de wedstrijd leiding de dicipline keuze voor het weekeinde al maakt. Vreemd natuurlijk, maar ik begrijp de achtergrond. Deze keuze is gemaakt om de pure slalommers meer duidelijkheid bieden, maar ook uit onmacht van de organisatie om te wisselen tussen slalom en formula op de dag zelf. Het orginele voorstel tijdens de vergadering was om de avond voor de wedstrijd-dag te beslissen, maar daar is blijkbaar vanaf geweken. Dat is dan weer iets voor volgend jaar. Duidelijkheid en rust dus. Dat heeft zondag wel gewerkt, jammer dat er toch nog slordig met de tijd omgespongen wordt en we de 5 races niet haalden.

Voor race twee wilde ik het toch nog een keer met die 12.0 proberen, maar dan moest ik wel wat gaan bijstellen; toch maar een chickenstrap gemonteerd, wat minder lift door een andere vin en mijn zeil wat strakker. Het liep meteen goed ondanks dat de 12.0 wat te groot was. Lekker hoog en hard, downwind kon ik het Dennis echt moeilijk maken.


Race drie, met nog wat hardere wind, had alleen Rene Glasz nog zijn grootste (en enige) zeil op. Ik ging met tegenzin met 11.0 het water op omdat ik dat zeil nooit gebruikt had. Het voelde ook niet super lekker, maar blijkbaar hadden de andere jongens daar ook last van gezien mijn 2e plaats. Dennis was in ieder geval niet bij te houden en won terecht met flinke voorsprong. Ik had KlaasJan nog in mijn rug tot op de finish maar hij nam gelukkig geen risico’s om mij in te halen. Heel tevreden met een 2e plaats.

De laatste race ging ik voor een nieuwe trim met een vin met maximale lift en andere voetband positie, met de gedachte dat ik toch niet het board kon laten lopen met die harde wind. Dat ging op zich wel goed, maar de wind nam wat af en mijn theorie kon maar ten dele in de praktijk uitgevoerd worden. Het liep al met al best goed, maar ik zag al snel dat Dennis wel erg snel uitliep. Dat betekend opletten, want als je Dennis niet kan bijhouden is daar altijd Dirk nog, die bijna net zo hard gaat. Bij boei 1 lag Dirk een paar meter voor. Toen heb ik alles uit de kast gehaald, maar steeds reageerde Dirk precies goed… Ik denk dat we allebei ongeveer even hard liepen, dat blijkt ook wel uit de stand waar we slechts een punt van elkaar staan.

Zo, nu klaar maken voor Scheveningen, na de heerlijke wedstrijd van vorig jaar kan ik bijna niet wachten! Wedstrijden op zee blijft het mooiste, ondanks dat ons grote materiaal af en toe wat tegenwerkt.


 

   
     

   

 

   
     
     
     
     
     
  .....         ......