Adri's homepage

   
     

 
Formula 42 / slalom ?

Er is gebleken dat de surfers allemaal graag willen slalommen met harde wind. Internationaal wil de PWA al jaren de slalom invoeren. Zij denken aan een formule 42 met niet te veel upwind en 80 cm brede boards.

In Fuerte is voor het eerst in 3 jaar weer een slalom op top niveau gevaren. Heel interessant. Grappig detail is dat de twee racers die 10 jaar geleden om de race titel streden weer veruit de snelste waren. Nu op een "productie board", maar dat maakt de toppers niet veel uit.

Ik denk persoonlijk dat het herinvoeren van de slalom een slecht idee is. Hoewel ik heel graag zou meedoen, denk ik dat een extra discipline op dit moment niet gewenst is. Het aantal deelnemers staat toch al onder druk en extra materiaal zal meer deelnemers afschrikken. Slalom moeten vanaf onderaf opgebouwd worden en al het "oude" materiaal moet gestimuleerd worden. Ik dacht zelf aan een soort regel als: "Alles vrij, behalve slalom boards die jonger zijn dan 2 jaar, daar mag je er maar 1 van hebben" Of iets dergelijks. Belangrijk is ook dat alle wedstrijden onder de 15 knopen worden gecanceled anders moet iedereen een 9.0 kopen.

80 cm breed ??

Verder denk ik het plotseling veranderen van de regels ook niet zal gaan werken. Een 80 cm board voor de PWA42 klasse? Ze weten nog niet eens welke banen ze willen uitleggen! Ik word dan ook wel een misselijk van die mensen uit de handel die zeggen de surfsport een warm hard toe te dragen. Ze willen graag meer planken verkopen, dus verander je toch gewoon de regels?

Als we het er allemaal over eens zijn dat de planken nu te breed zijn zou ik het volgende willen voorstellen:

Het klinkt bizar, maar het is echt een oplossing:
Voor 2007 de maximale breedte 95cm met als voorwaarde dat alle oude boards gewoon mee mogen doen, ook als ze beter blijken. Voor 2008 maximaal 90cm en zo voort. Kijk dat is pas een uitdaging! Maak een 95 cm plank beter dan die van 100cm. Het bijkomende voordeel waar we het allemaal om doen is dat de maximale zeilmaat op een 90 cm plank ongeveer 11 meter is.

 

   
               
             
           
     

 

   
         

 

     
     

   
  .....         ......