Adri's homepage

   
     

 

Home

WK IFCA 2009 TEXEL

Uitslagen>

Texel WK slalom 2009

Dat was alweer een paar jaar geleden dat we naar Texel gingen! En voor een slalom op zee moet je nog langer terug gaan, 1999 Hargen.

Dit jaar een WK tijdens de echte ronde om Texel. Dat is geen klein evenement, heel Texel werkt mee aan dit spektakel! Als surfers konden wij een beetje afleiding brengen tijdens de dagen voor het evenement. Hoewel het een WK betreft, valt zo’n evenement toch een beetje in het niet tussen al dat zeil geweld. Maar het was wel weer leuk!

De eerste dag was het meteen raak! Drie eliminaties met toenemende wind. Ik zag in de ochtend zelfs deelnemers met 9.5m2 slepen, maar toen de eerste heat van start ging stonden de meeste deelnemers met een 7.0 op hun kleine board. Mijn kleine board was, je mag twee boards gebruiken, een F2 M (68 breed). Dat board doet het prima, vooral op de downwind.
Mijn starts waren zeer matig, maar omdat er veel deelnemers bij de boeien aan het zwemmen waren kon ik vrij eenvoudig de finale halen. Deze 10 deelnemers stonden daar niet toevallig, dat bleek ook weer na mijn weer matige start. Ik heb de voorkant van de finale nooit gezien en mocht blij zijn met een 6e plaats, net voor Bora (TUR) die me al twee ronden lichtelijk irriteerde met zijn rare gijpen. Het was ook meteen duidelijk dat Bernd en Jacques met deze wind de snelste op het water waren.

In de tweede ronde had ik weer geen problemen om de finale halen, maar ik snapte natuurlijk wel dat ik nu niet met zo’n slappe start aan kon komen. Ik ging dus scherp bij de pin-end, en full speed naar de boei. Daar aangekomen dacht ik de eerste te zijn en ik maakt me klaar voor een snelle gijp in een golfdal. Plotseling kwam Jacques met een enorme snelheid vlak voor me langs schieten en voor ik het wist was daar een extra golf als hindernis. Met veel moeite bleef ik staan, maar Dennis en Dirk waren al voorbij. Van schrik liet ik Adriaan en Bernd bij de volgende boei voorbij en dat was dus weer een 6e plaats.De tijdens de derde eliminatie was de wind iets afgenomen en gedraaid. Het water was vlakker en dus gemakkelijker. Toch voldoende voor dezelfde set.
Ik zat in een vrij sterke groep, maar omdat ik steeds gemakkelijk in de finale stond dacht ik dat het wel los zou lopen. Na weer eens een matige start dacht ik dat er wel één zou vallen, maar dat gebeurde niet. In een 6e positie moest ik voor de laatste boei het gas erop zetten. Ik vloog Pieter B. voorbij, maar had even niet gezien dat daarvoor die Turk weer z’n mooie gijpen aan het oefenen was. Dat was meteen mijn enige (en dure) val van het WK, want Pieter laat zich natuurlijk niet zo gemakkelijk inpakken. Het laatste rak naar de finish was aan-de-wind, dus inhalen ging daar niet meer.

Woensdag ochtend stond er een knoop of 14, maar omdat de verwachting afnemend was en iedereen nog moe was liet Bruno de wind voorbij gaan. Windstil tot donderdag avond, toen we voor een avond sessie nog even het water op moesten. De wind draaide enorm en ze kregen de baan er niet lekker in. Toen ook nog eens een boei werd meegenomen door een vissersboot gaf de organisatie het op.

Vrijdag stond er een matig windje uit NW. Met een groot zeil door de branding dobberen viel niet mee! Ik heb als grootste een 8.0 en dat was maar net aan groot genoeg. Toch deed de combinatie met de SX-77 het vrij goed, ik was in ieder geval snel genoeg.

Ik had me voorgenomen goed te starten, maar dat lukte maar niet. Het lukte net aan om twee keer een 5e plaats te bemachtigen. Finale dus weer. En toen was daat een super-start op -1 sec.… maar helaas vals. Ze keken vanuit de boot een stuk scherper dan dinsdag, dus ik dacht eruit te liggen. Maar het was Dennis en GBR32 die vals gegeven werden. De herstart was een drama, ik was 4 sec te laat! Ik hoor Jacques nog zeggen: “Ik snap niet hoe je met een klok op je arm te laat bij de lijn kan zijn”. Hij heeft gelijk, dom dom. Ik kon alleen Kai nog inhalen, dus een 7e plek.

Ik de laatste eliminatie was ik eindelijk scherp, zo wist ik de halve finale goed te starten en het lukte zelfs een keer Jacques in te halen. Op naar de finale!

Ik moest 6 of beter varen omdat de race anders zou aftrekken. Ik zat midden in op de lijn en dacht me nog net vrij te kunnen varen toen Adriaan opeens aan-wind ging varen vlak voor de start! Ik moest inhouden en werd helemaal ingesloten. Allerlaatste bij de boei dus. Ik wist slechts Casper en FRA105 in te halen, maar het werd een 8 plek dus een aftrek. Ik probeerde nog getuigen te vinden bij het start incident, maar niemand had het goed gezien. Balen. Op de foto lig ik zelfs nog achter dat blauwe zeil...

Al met al een 8e plaats, waarmee ik tevreden kan zijn. Ik had niet verwacht dat Jacques zo zou uithalen, een tweede plek was voor mij echt niet haalbaar. Laten we hopen dat dit zo’n evenement een vervolg krijgt!

 

Uitslagen>
Verslag Dennis Littel>
Verslag Jordy Vonk>

Officiële site Round Texel
Film van donderdag

   
           
     
     
     
     
     
  .....         ......